Vés al contingut

Acadèmia Rústika

L’Acadèmia Rústika és un espai d’aprenentatge de competències, habilitats, aptituds i actituds necessàries per a desenvolupar, en clau de sostenibilitat, projectes de vida i d’activitat econòmica al món rural, un curs per a la formació de nous pagesos amb una nova mirada sobre el sector primari. La voluntat és la de formar persones que puguin afrontar els reptes de la pagesia des del punt de vista ambiental i social.

Creiem que, en un entorn dur en el que l’emergència climàtica sacseja el món tal i com el coneixem, el sector primari es troba dividit entre grans explotacions i macrogranges ramaderes que contribueixen, encara més, a fer malbé el medi ambient, però econòmicament són molt rendibles, i petites finques que sí que tenen cura de l’entorn i del territori, però malden per ser viables.

Es tracta d’aconseguir que hi hagi més petites explotacions que cuidin els ecosistemes i que alhora facin aliments de qualitat, perquè és amb aquesta mida que es poden fer les dues coses. En aquest sentit, hem constatat que el canvi climàtic és un repte important per aquestes produccions petites, però també ho és assolir que siguin competitives econòmicament i per això mateix manquen pagesos capaços de crear negocis agraris amb idees noves. Volem incentivar la idea que és possible viure de l’agricultura i la ramaderia i, si hi posem idees i ganes i hi creiem, és possible.

La formació tindrà una durada de sis mesos en format residencial. Els caps de setmana es dedicarà a la formació teòrica i entre setmana, a la formació pràctica. Les pràctiques es faran a la finca pròpia de Can Ubach i en d’altres que hi col·laboraran i hi haurà assignatures d’agricultura, de silvicultura, de ramaderia, de gestió ambiental i també de gestió empresarial. Està pensat per persones una mica preparades que tinguin un bon nivell d’autoaprenentatge, el més important per nosaltres és la motivació que tinguin, que vulguin emprendre un negoci a l’àmbit rural i que estiguin amb línia amb els nostres valors d’aconseguir un canvi ecosocial.
.
L’Acadèmia es llança amb un primer curs pilot, Rústika Fonamental, que serà de gener a juliol de 2024 amb classes teòriques gratuïtes.

RÚSTIKA FONAMENTAL

Inscripcions Rústika Fonamental

360 hores de formació gratuïta en 6 mòduls dels àmbits agrari, ramader, silvícola, ambiental, empresarial i social
Ja us podeu inscriure a la primera edició de Rústika Fonamental. El programa es durà a terme a l’Alt Penedès entre els mesos de gener i juliol de 2024 i compta amb 360 hores de formació repartides en 6 mòduls dels àmbits agrari, ramader, silvícola, ambiental, empresarial i social.
S’orienta tant a professionals com a futurs emprenedors del sector amb l’objecte de promoure la transició cap a la producció regenerativa en línia amb les estratègies comunitàries De la Granja a la Taula (Farm to Fork) i Biodiversitat 2030.
La docència està en mans d’una vintena d’experts incloent referents de primera línia com Vanesa Freixa, Josep Ramon Sainz de la Maza i Meghan Sapp.
La primera edició del programa s’ofereix gratuïtament gràcies al cofinançament rebut per part del departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya.

Més informació → 
Manual de l’alumnat →
Preinscripció →

Transformem i deixem-nos transformar. Mutem!